A GYERMEK EGÉSZ ÉLETÉRE HATÁSSAL VAN A KORAI FELISMERÉS

Az iskoláskor előtti gyermekek 17 százalékát érinti fejlődési megkésettség vagy eltérés. Nekik segít a Családbarát Magyarország Központ Gyermekút projektje.
Az eltérő, megkésett fejlődésű kisgyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását támogatja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001).

Az iskoláskor előtti gyermekek mintegy 17 százalékát érinti valamilyen fokú fejlődési megkésettség vagy eltérés egy nemzetközi kutatás szerint. Rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit minél korábban felfedezzék és a gyermek a megfelelő szakemberhez kerüljön. A Gyermekút projekt abban segít, hogy az érintett gyermekek és családjaik, valamint az ellátásukban dolgozó szakemberek időben és megfelelő felkészültséggel kapcsolódjanak be a felismerés, a diagnosztika és a fejlesztés, terápia folyamatába. A projekt eredményeit 2022. május 19-én egy zárórendezvény keretében összegezték a megvalósítók.

AGGODALOM ÉS MEGNYUGTATÓ SEGÍTSÉG

– A kisgyermekek fejlődési eltéréseinek korai felismerése, kezelése, egészséges életkezdetük támogatása a családügyi törekvések egyik fontos alaptétele. A Gyermekút projekt eredményei pedig újabb segítséget jelentenek a magyar családoknak, hogy minél könnyebben, minél nagyobb biztonságban nevelhessék gyermekeiket – fogalmazott Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

„Magam is átéltem anyaként az elveszettség érzését, amikor a sok szakértő és még több tanács ellenére sem tudtam, mit kezdjek a gyermekemmel – idézett fel egy személyes élményt Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. Nem csoda, hogy örültem, amikor a kisfiammal kapcsolatban egy szakember egy olyan diagnosztikus eszköz, kérdőív kitöltésére kért, amit a Gyermekút égisze alatt fejlesztettek. Abban a pillanatban azt éreztem, hogy igen, ennek a munkának igazán volt értelme!”

A 2017-ben indult és 2022 májusában záruló Gyermekút projekt a keretében eddig

28 féle képzés keretében 12 ezer szakembert, például védőnőket, kisgyermeknevelőket, gyógypedagógusokat, orvosokat képeztek ki, kialakítva ezáltal egy országos kapcsolati hálót;

olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll;

fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolába lépést megelőző, komplex vizsgálat.

86 könyv, illetve szakmai kiadvány jelent meg a kora gyermekkori intervenció három nagy szakaszához – a felismeréshez, a diagnosztikához és a fejlesztésterápiához – köthetően;

A projektben a szakemberek képzésére helyezték a hangsúlyt, illetve olyan módszertani anyagokat, tananyagokat dolgoztak ki, amelyek a legkorszerűbb szakirodalmát adják a területnek. E tudásanyag mára több hazai felsőoktatási intézményben a mindennapi tananyag része lett.

AZ ELSŐ ÉLETÉVEK A LEGFONTOSABBAK

– Az első életévekbe való befektetés a gyermek teljes életpályáját tekintve komoly megtérülést hoz, sokkal többet, mint a későbbi életkorokban történő befektetések – mutatott rá Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője.

A május 19-én szervezett konferenciával záruló projekt a Családbarát Magyarország Központ vezetésével és konzorciumi partnerei, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, a Klebelsberg Központ, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal közreműködésével valósult meg. Közös munkájuknak köszönhetően, a képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetensebb módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Bővebben a Gyermekútról: www.gyermekut.hu