családok költségvetése - Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány

Novák Katalin elmondta, hogy ez 75 milliárd forinttal nagyobb összeget jelent a 2018. évi ráfordításnál. Az államtitkár kiemelte: a kormányzat mindezt befektetésnek tekinti a jövőbe, a magyar gyermekekbe, családokba. Az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi költségvetési javaslat ezt a szándékot tükrözi.

A családbarát adó- és járulékkedvezményekre összesen csaknem 400 milliárd forintot fordítanak jövőre, ez tíz százalékkal több, mint az idei évben. Havi 5000 forinttal emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye 2019-ben, ezzel 20 milliárd forint marad mintegy 380 ezer családnál.

A csecsemő- és gyermekgondozási díjra, a várandósság alatt járó táppénzre 265 milliárd forintot terveznek a következő évben, 14 százalékkal többet, mint 2018-ban. Ennek oka, hogy egyre többen és egyre magasabb bérek mellett vállalnak gyermeket. Tovább folytatódik az otthonteremtési program is: a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) változatlan feltételekkel lehet igénybe venni 2019-ben is.

Jövőre 10 milliárd forintot fordít a családbarát szülészetekre a kormányzat. Ennek célja, hogy méltó körülmények fogadják a családokat minden magyar szülészeti osztályon, így a legnagyobb biztonságban adhatnak életet gyermekeiknek az édesanyák.

Vélemény, hozzászólás?