Sokszínű támogatás a fiataloknak - Gyöngyösi Oktatásért és Kultúráért Alapítvány

Augusztus 12-ét 1999-ben nyilvánította az ENSZ közgyűlése a Fiatalok Nemzetközi Napjává, amellyel a fiatalok jogaira, kötelességeire, társadalomban betöltött szerepére kívánják ráirányítani a figyelmet.

A magyar kormány stratégiai fontosságúnak tekinti a fiatalok támogatását, annak biztosítását, hogy mind nagyobb számban továbbtanulhassanak, családot alapítsanak, otthont teremthessenek és tervezhető jövőkép álljon előttük.

Mindezek érdekében az idei évtől minden 35 év alatti fiatal számára utólagosan megtéríti a kormány egy sikeres közép vagy felsőfokú nyelvvizsga díját, július 1-je óta pedig a 20 év alattiak számára a KRESZ tanfolyam és -vizsga árát is. A kormány 2019-ben a Családi Otthonteremtési Kedvezményre (CSOK) 242 milliárd forintot fordít majd, az első házasok adókedvezménye, a családi adókedvezmény és a diplomás GYED idejének meghosszabbítása a gyermek kétéves koráig, valamint a diákhitel-tartozás mérséklése vagy elengedése gyermekvállalás esetén szintén a fiatalok családalapítási céljait támogatja.

Az Ifjúsági Garancia programnak köszönhetően már több mint 110.000 fiatal kapott állásajánlatot, a pályakezdők foglalkoztatását adókedvezménnyel támogatják, a Lépj a piacra! és a Fiatal Gazda programok pedig az ifjabb generációk vállalkozóvá válást segítik elő.

Mindezeknek is köszönhetően 2018 áprilisa és júniusa között a 15-24 éves foglalkoztatottak között a munkanélküliség 9,5%-ra csökkent, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő adat, hiszen az európai uniós átlag 15,2%.

Vélemény, hozzászólás?